In the first days of the conflict, many victims of the war who fled from Ukraine passed through the northern and eastern territory of Romania. They stayed for a day or two, then went to other European countries where they had relatives or friends. In the coming weeks, as a result of opening humanitarian cordons, we are dealing with a huge wave of people coming from Ukraine, in particular those who have no relatives in Europe and do not even know where to go.

We have already dealt with a few cases like this within our association, and it is especially for these refugees that we need to identify long-term accommodation and possibly integration into Romanian society by finding them a job. So far, Reset Association has arranged for the transportation of many people from different customs points situated on Romanian border with Moldova (in the east) and Ukraine (in the north), either to Iași, or after a short stay in Iași from Iași to Suceava wherefrom they took busses to Europe (especially Poland).

We have accommodated so far more than 250 refugees at 10 hosts/houses, made travels of more than 2000 km to and from customs points and/or Iasi Airport and around the city of Iasi.

We need to further accommodate other people who are expected to come in larger numbers, provide transportation from border points to Iași and buy coach or plane tickets for those who cannot afford.

Your help will by directed to the solace and wellbeing of refugees, and could also ensure sustainability of both refugees and our team in proving support to the victims of war. Depending on the developments in Ukraine, we also intend to provide long-term accommodation (rentals) and psychological counselling and linguistic courses

Natură și aventură la Enduranch

Între două reprize de ploaie am petrecut azi câteva ore minunate cu noii noștri prieteni ucraineni la enduranch, o oază de verdeață în inima pădurii Bârnova unde nu te poți plictisi.

Copiii au văzut iepuri, gâște, capre, veverițe, au călărit ponei, au zburdat și s-au bucurat de natură. Încercăm mereu să facem lucruri inedite și să descoperim locuri noi, care să rămână amintiri plăcute pentru oaspeții noștri în pofida dramei prin care trec.

Mulțumim încă o dată donatorilor care ne ajută să asigurăm sustenabilitate familiilor aflate în grija noastră.

Vizită la Casa Muzeelor

Cum vremea de afară nu a fost de partea noastră, am avut ocazia azi de a descoperi și redescoperi muzeele Iașului nostru.

Pentru acest final de weekend am ales să mergem la Casa Muzeelor un loc în care cei mici și cei mari s-au distrat, au învățat și au socializat în aceleași timp. Au făcut scurte incursiuni în viața și opera lui Eminescu, Creangă, Caragiale, sau au retrăit momente și realități din comunism.

Mica noastră comunitate prinde contur și facem schimb de impresii, experiențe culinare, căci în pauzele de masă împărțim mâncarea adusă de fiecare și ne conectăm, iar acest lucru ne dă sentimentul coeziunii și al solidarității. Nimic nu ne dă mai multă siguranță și speranță decât faptul de a ști că nu suntem singuri. Timpul pentru noi capătă alte dimensiune în aceste săptămâni în care învățăm să dăm un alt sens ajutorării.

Mulțumim prietenilor de la Casa Muzeelor care ne-au pregătit o prezentare captivantă și extrem de interactivă a exponatelor. Vă încurajăm să mergeți și să aveți voi parte de propria experiență.

O ieșire la bowling

Nu știm cum v-ați petrecut voi ziua de duminică, dar noi am ales să o petrecem cu familiile de refugiați de război care sunt cazate la voluntarii noștri.

Reset are în grijă 5 familii și aproape zilnic ne asigurăm că au cele necesare. Până acum nu am găsit momentul să-i aducem in același loc, dar ziua de azi a fost una potrivită pentru a face acest lucru.

Am avut ideea de a merge la bowling, un joc potrivit pentru toate vârstele, în care nimeni nu s-a plictisit. Toți ne-am simțit extraordinar de bine, ne-am distrat și pentru câteva ore ne-am străduit să alungăm din gândurile noastre ororile provocate de război.

Am reușit să aducem un zâmbet părinților și bucurie copiilor, care s-au întrecut între ei cu mult fair-play. Așteptăm cu nerăbdare duminicile următoare pentru a petrece noi momente împreună.

Scoala war-line…

Eram pregătiți să continuăm campania de donații de calculatoare, dar a trebuit să suspendăm totul odată cu acest război teribil.

Am aflat însă de apelul dnei Iolanda Vasiliu de la Institutul francez, care căuta un laptop pentru Sandra, o profesoară bosniacă de limba franceză refugiată din Ucraina, care acum ține cursurile cu elevii de la distanță. De la mare distanță. Căci în afară de câțiva elevi rămași în Odessa care fac cursurile online în zgomot de sirene, foarte mulți au luat calea exilului în toate colțurile lumii.

Fiind un domeniu în care pare că ne-am “specializat” după cele peste 80 calculatoare donate anul trecut, ne-am mobilizat la pontul dat de colega noastră, Micha Anca, și am făcut rost de un laptop performant (CPU i7, 16 Gb RAM, SSD + HDD) care a trezit invidia tuturor colegilor. Mulțumim pentru donație Iuliei C., care nu este la prima ispravă de acest fel.

Sperăm să vină cât mai repede ziua aceea în care dna profesoară să le transmită elevilor săi:

“𝐂’𝐄𝐒𝐓 𝐅𝐈𝐍𝐈 𝐋𝐀 𝐆𝐔𝐄𝐑𝐑𝐄!”


Voluntarii Reset sunt pe poziții la Aeroportul din Iași

Ne-am mobilizat încă din primele zile de după declanșarea războiului, când vămile erau deja pline de refugiați ucraineni.

Pe 26 februarie, colegii noștri ajungeau în Vama Siret cu un mic transport de produse. Foarte mulți refugiați au ajuns în Iași, unii pentru o ședere mai lungă, alții în tranzit.

De aceea, am organizat un punct de lucru în Aeroportul din Iași.

– Avem translatori de limba rusă/ucraineană care întâmpină refugiații și îi direcționează către destinația lor, în alte țări sau la locuințe puse la dispoziție de ieșeni.

– Am pus la dispoziție un laptop pentru a-i ajuta să completeze documentele necesare tranzitului lor.

– Alți voluntari au mers azi la gara Socola pentru a întimpina refugiații veniți cu trenul de la Chișinău.

– Avem discuții cu mai multe unități de service auto pentru a oferi asistență refugiaților veniți cu mașinile personale și care necesită intervenții.

Suntem bucuroși că putem ajuta și mulțumim tuturor voluntarilor Reset care fac o muncă extraordinară și care preiau un caz și nu se lasă până nu-l rezolvă. De multe ori, situațiile cu care se confruntă refugiații sunt complexe, sunt obosiți, nu cunosc cum funcționează lucrurile și puțini vorbesc limba engleză. Astăzi începe o nouă zi și este o zi bună pentru a face fapte care sa facă ca urâțenia acestui război să pălească în fața actelor de empatie și bunătate pe care le fac cetățenii români. Sperăm să vedem rezervele de energie și empatie pe care le avem și faptele din aceste zile să ne facă să avem mai multa încredere în noi ca popor și să înțelegem încă o dată că doar împreună ne va fi mai bine.