Pădurea Bârnova, în pericol de defrișare

Ați putea crede că este o imagine din Pădurea Amazoniană, dar nu este. Ceea ce vedeți este o imagine de sus a drumului care traversează o parte din pădurea seculara Bârnova – Repedea, aflată la 5km de Iași.

În prezent, această pădure este protejata doar în proporție de 1%. Zilnic se aud drujbe cum taie sute de copaci, pentru că 99% din pădure figurează ca fiind exploatabilă.

Pandemia ne-a oferit ocazia să vedem cât de mult ne poate afecta sănătatea fizica și emoțională lipsa contactului cu natura de care suntem atât de profund legați.

Imaginile filmate cu drona arată cum pădurea Iași-Dobrovăț începe să se micșoreze.

La doar 5 km de Iași avem o resursă naturală minunată atât pentru noi, cât și pentru biodiversitate. De multe ori privim cu fascinație la peisajele cu păduri din alte țări. Acum putem nu doar să privim, ci și să apărăm pădurea de lângă noi, una de care suntem atât de profund legați.

Pădurea Bârnova-Repedea este o arie doar 1% protejată care se întinde pe 13 000 de hectare, iar acolo găsim o biodiversitate fascinantă în care ne putem recrea, ne putem învăța copiii să fie mai aproape de natură.

Alătură-te comunității Reset astăzi si împreună să arătăm că ne pasă. Dacă încă nu ai văzut această pădure, te așteptăm duminică, 13 septembrie, ora 17:00 la coordonatele : 47.053237, 27. 658761 (intersecția DN24 (spre Vaslui) cu DJ 247A (spre Dobrovăț).

Breathe…Breathe in the air,

Don’t be afraid to care !

Mai multe grupuri civice din Iași – Agent Green, Reset, Asociația Alternativa Urbană, Iasi.Travel, Biciclist de Iaşi, Codrii Iașilor, Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike, Mai Bine – au organizat duminică o acțiune de sensibilizare a autorităților cu privire la tăierile actuale și iminente din pădurea Bârnova-Repedea, formând un lanț uman între parcela de pădure tăiată și copacii care, în curând, vor fi doborîți de drujbe.

Acest sit Natura 2000 este desemnat ca beneficiind de protecție doar în proporție de 1%, un procent infim pentru păstrarea pădurii și conservarea biodiversității sale formidabile. Societatea civilă solicită creșterea acestui procent la cel puțin 50%, conform Strategiei pentru Biodiversitate a UE, semnată și asumată de ministrul Costel Alexe.

Trebuie să ne mobilizăm pentru a opri încă un atentat la adresa mediului înconjurător, a biodiversității și, în definitiv, a sănătății noastre. Transmiteți-i Ministrului Mediului, Costel Alexe, candidat la Consiliul Județean Iași, că societatea vrea ca pădurea Bârnova-Repedea să fie protejată și conservată pentru oameni, pentru flora și fauna sa bogată, iar nu exploatată pentru lemn sau proiecte imobiliare!

Copiați acest text și distribuiți postarea, cu tag la Costel Alexe și PNL IASI, și cereți-i să oprească de îndată operațiunile de tăiere a arborilor seculari. Distribuiți cât mai mult, până nu vom mai putea fi ignorați, mesajele și strigătele noastre:

Protejați, nu tăiați !

Păduri seculare, nu afaceri imobiliare !

Avem nevoie de păduri…ca de aer !

Clip video,  aici.

Acțiunea de la Panaci. Solidaritate cu activiștii de mediu

În data de 16 septembrie 2021, regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internațional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coșna (jud. Suceava).

Echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau un coleg și activistul de mediu Tiberiu Boșutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-și cunoștința în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Jurnalistul Mihai Dragolea a relatat că au fost atacați în timp ce filmau în pădure, spunând că printre cei 20 se aflau proprietarul pădurii și inginerul silvic:

„Dintr-odată am văzut 20 de oameni cu topoare și bâte în mână, printre care se aflau proprietarul și inginerul silvic, iar de acolo au mai fost 10 secunde până ce am fost asaltați. Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile, am fost aruncați din mașină, eu am fost lovit în față și am căzut într-o râpă, de unde am sunat la 112”.

Jurnalistul a mai spus că cei care i-au atacat i-au amenințat direct: „Vă omor”.

Pe 19 septembrie, Reset a participat la marșul de solidaritate față de jurnaliștii și activiștii de mediu care au fost bătuți zilele trecute la Panaci, Suceava, Tiberiu Boșutar și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Constantin Mocanu, precum și de toți ceilalți care își riscă viața pentru a apăra pădurile și a demasca tăierile ilegale de către mafia lemnului.

Autoritățile au obligația de a investiga și a stabili vinovații cât mai repede posibil și să asigure domnia legii într-un stat european în care jurnaliștii și activiștii pot sa apere și protejeze natura fără să le fie pusă în pericol siguranța sau chiar viața.

Un marș alături de Agent Green , Greenpeace Romania și Declic .

Clip video,  aici.

Pădurea Bârnova-Dobrovăț trebuie să devină parc natural

Nu departe de Iași, se află un colț de natură ca o gură de rai și de oxigen printre atâtea betoane, pe numele ei Pădurea Bârnova-Dobrovăț. Astăzi, alături de prietenii de la Codrii Iașilor, Agent Green și asociația Mai Bine, am mers la o plimbare unde ghid ne-a fost @Mihai Diac.

Aici veți găsi adevărate ecosisteme de floră și faună, căprioare, flori rare și arbori superbi. Natura trebuie protejată și noi putem face asta doar împreună. Cei de la Agent Green au reușit să câștige procesul cu Regia Nationala a Padurilor – Romsilva și astfel tăierile au fost oprite, iar noi, ieșenii, ne putem bucura în continuare de acest colț unic de natură.

Alături de colegii noștri, ne dorim sa fie declarat Parc Natural.

Amenajamentul silvic trebuie refăcut până la definitivarea procesului de desemnare a Parcului Natural în așa fel încât să urmărească punctele de mai jos, care vor fi apoi preluate de Parc:

1. Introducerea în protecție / protecție strictă a minim 50% din pădurile Pădurii Bârnova – Repedea, prioritizând vecinătatea orașului și parcelele cu păduri bătrâne sau care au depășit vârsta de exploatare, cele cu valoare recreativă sau pentru biodiversitate mare precum și benzi de 100m stânga dreapta traseele turistice marcate

2. Păstrarea arborilor seculari, remarcabili, pe picior inclusiv în parcelele în care se exploatează pentru rolul identitar și în conservarea habitatelor. Identificarea acestora trebuie făcută transparent și public, iar procesul de marcare a arborilor pentru APV-uri trebuie să includă măsuri care să prevină tăierea lor, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani

3. Promovarea activităților recreative responsabile, cu impact minim, în sit, desemnarea de noi trasee turistice pentru plimbare și biciclete

Semnează și tu petiția pe care o vom trimite autorităților, accesând acest  link