Peste 90 de calculatoare donate

În perioada pandemiei, învățământul online a devenit obligatoriu pentru toți elevii și studenții din România. Conform unui studiu IRES din luna mai 2020, ar fi 900.000 de elevi care au nevoie de tablete și laptopuri pentru a putea participa la orele online.

În România, educația online este posibilă doar pentru acei copii din familiile care dețin tablete, telefoane, laptopuri și conexiune bună la internet. Pentru restul școlarilor, care nu au acces la astfel de dispozitive, educația se transformă în pedeapsă. Ei sunt obligați fără voia lor să rămână în urmă cu lecțiile.

Haideți să-i ajutăm și împreună să cumpărăm tablete și cartele pentru acești copii. Dacă aveți un laptop, o tabletă în plus, ni le puteți da, iar noi le donăm mai departe copiilor care au nevoie.

Acesta era apelul nostru inițial după ce am fost contactați de doamna prof. Alupoaie din Popești, județul Iași, în legătură cu 3 elevi foarte buni care nu puteau participa la Cursurile online deoarece nu își permiteau un computer.

Am primit laptopuri și calculatoare pe care le-am îmbunătățit, am cumpărat calculatoare recondiționate pe care le-am echipat cu adaptoare Wi-Fi, cameră web și alte periferice și, duminică de duminică, făceam adevărate maratoane de sute de kilometri în toate colțurile județului Iași pentru a le dona.

Pandemia de Covid-19 și măsurile impuse, inclusiv școala online, au avut un efect negativ mai pronunțat tocmai asupra copiilor din familii cu resurse materiale limitate, a celor care îngroașă cifrele abandonului școlar.

În cadrul maratoanelor noastre am donat nu doar calculatoare, ci și haine, jucării, cărți.

Comunitatea Reset a vrut să ajute copiii la care am ajuns cu calculatoare și laptopuri. Unele povești de-a lungul campaniei ne-au impresionat prin forța și curajul copiilor și familiilor de a face față situațiilor cu care se confruntă. Am primit donații pentru care mulțumim lui Sorin Popovici, familiei Cebanu, Carmen Lavric și partenerilor noștri de la grădinița Happy Kitten, unde copiii și părinții au strâns haine, iar noi le-am donat unor copii din comuna Popești. Carmen ne-a trimis haine și produse de igienă personală tocmai din Belgia. Interacțiunile cu acești copii, emoția și bucuria lor reținută ne conving de fiecare dată că putem face mai mult pentru ei.

Nu ne-am oprit aici.

În repetatele noastre drumuri în localitatea Popești de lângă Iași am aflat de la dna profesor cu care am colaborat despre un eveniment care ne-a întristat: casa unui copil din clasa la care este dirigintă a luat foc și a ars până-n temelii.

Părinții au reușit să salveze niște acte, o butelie și un pat. Ei și cei doi copii, o fetiță de 6 ani și un băiețel de 11 ani, au scăpat teferi, doar cu hainele de pe ei. Comunitatea Reset a dat întotdeauna dovadă de empatie și solidaritate și s-a mobilizat. Am dus în primă faze haine și alimente. Din donații am reușit să contribuim la reconstrucția casei și chiar să ducem mobilier și electrocasnice.

Detalii,  aici și  aici.

Iar în ajunul Crăciunului…

Am plecat sa [mai donam], Domn, Domn, sa-naltam!

Astăzi (24 decembrie 2021) am fost spiridusii mosului pe la casele copiiilor despre care am aflat că au nevoie de ajutorul nostru. Ne-am plimbat, am admirat peisajele și am trăit bucuria din ochii copiilor și părinților.

Ne bucurăm că am petrecut ajunul de Crăciun aducând bucurie și puțină magie în viața acestor copii. Mulțumim pentru donații comunității Reset, care crește de la campanie la campanie, iar asta ne bucură enorm. În acest an, Moșul a fost ajutat sa aducă bucurie de către Adrian Hadrava, Lucian Gal, Carmen Lavric, Dragoș Galben, Monica Buzemurga, Andra D., Ionuț Ciobanu și Cristian Petrescu. Am donat doua calculatoare, hainute si ghetute, rechizite si dulciuri si un minunat brad natural gata împodobit. Neapărat să parcurgeți toate pozele pentru a o vedea pe ultima : Desenul daruit de Andreea , căreia i-am cumpărat carioci, creioane colorate și un caiet special pentru schițe, pentru a-și cultiva talentul cu adevărat remarcabil.

Detalii,  aici.

În ultimii ani, abandonul școlar a crescut la toate nivelurile de învățământ, din școala primară până la învățământul superior. În mediul rural, în 8 ani de școală se pierde un sfert dintr-o generație. Potrivit Edupedu.ro, cea mai mare rată de abandon școlar se înregistrează la începutul și la finalul ciclului de învățământ, la clasele pregătitoare și a V-a, în ciclurile primar și gimnazial, iar cel mai intens fenomen de abandon școlar este întâlnit în mediul rural, unde peste 23% dintre elevii intrați în școală acum 8 ani abandonaseră școala până la terminarea gimnaziului.

Abandonul școlar, o problemă …abandonată de către guvernanți

Am cunoscut copii cu rezultate școlare excelente, unii foarte talentați la anumite discipline, dar pe care lipsurile cu care se confruntă ei și părinții lor i-ar putea deturna sau întoarce din drumul lor către terminarea școlii, adâncindu-le și mai mult lipsurile.

Bursa Reset pentru Educație

În peregrinările noastre prin satele și comunele din jurul Iașului pentru a dona calculatoare în cadrul campaniei Conecteaza-i @ Educație, am întâlnit situații și am aflat povești de viață foarte triste, ale lipsurilor și precarității, dar și ale curajului și tenacității.

Am întâlnit copii care merg pe jos zeci de kilometri pentru a ajunge la școală, care fac naveta în fiecare zi pentru că locuiesc foarte departe de școală, sau copii care stăteau afară pe prispă, iarna, ca să aibă semnal de telefon pentru a participa la școala online.

Nu putem sta nepăsători după experiențele și poveștile de viață trăite în timpul campaniei de donații de calculatoare, așa că ne-am propus să facem pasul următor, crearea unei Burse Reset pentru Educație, un fond care, din donațiile dumneavoastră, să ajute lunar un elev sau mai mulți din mediul rural care sunt expuși riscului de abandon școlar. Orice contribuție este binevenită și poate ajuta un elev să-și termine studiile (gimnaziale, liceale etc.) pentru avea apoi un acces mai facil la piața forței de muncă.


De ce este important un Fond de Burse

– Un fond de burse face educația accesibilă pentru copiii care provin din medii defavorizate

– Oferă suport copiilor și aceștia se simt motivați să continue studiile;

– Oferă oportunități de învățare și ajută comunitățile să se reunească în jurul unor principii

– Oferă ocazia de a fi implicat în comunitate și a o susține să evolueze, dar și să ofere șanse egale copiilor;

– Copiii au timp mai mult să se concentreze pe studiu decât pe grijile de a face rost de bani pentru a cumpăra cele necesare

– Revitalizează implicarea civică


Dreptul la educație, un drept fundamental

Deși învățământul este gratuit în România, pentru familiile cu posibilități financiare reduse plata transportului copiilor dinspre și înspre școală, cumpărarea de rechizite, haine și asigurarea unui pachet de mâncare sunt costuri ascunse și reprezintă o adevărată provocare. Deși dreptul la educație este un drept al copiilor, povara cheltuielilor îngroașă cifrele abandonului școlar, iar în spatele fiecărei cifre stă un copil, iar un copil care abandonează școala înseamnă un destin frânt.