Dacă ai ajuns la această secțiune, înseamnă că ți-ai propus cumva să îți lași amprenta asupra comunității.

Știm că timpul este cel mai aprig inamic și că o activitate pe lângă activitățile curente, acasă sau la job, ar putea fi prea mult. Putem să-ți spunem că participarea în viața comunității nu este neapărat dificilă sau consumatoare de timp. Există lucruri pe care le poți face pentru a însufleți comunitatea și oamenii din ea. Unele necesită efort mai mare, altele efort mai mic, însă impactul palpabil asupra comunității poate face diferența.

Iată ce poți face pentru a fi un cetățean activ:

1. Fii la curent cu politica (locală)

Știi cine se află în conducerea statului? Cine are putere de decizie și care sunt planurile sale? Informația înseamnă putere, așa că informează-te în legătură cu ce se întâmplă în jurul tău. Urmărește activitatea politicienilor pe canalele lor sociale și intră în dialog cu ei. Informează-te din mai multe surse.

2. Fă voluntariat

Fiecare act de voluntariat demonstrează empatie față de semenii tăi. O poți face în teren, sau din fața unui computer, semnând o petiție despre o cauză sau făcând o donație recurentă. O comunitate se clădește pe membrii săi activi.

3. Votează

Fă-ți vocea auzită la fiecare ciclu electoral. Știind că ai pus ștampila pe un anumit candidat sau partid, vei fi mai înclinat să-i urmărești activitatea, să-i ceri explicații și să-l tragi la răspundere. Verifică-le CV-urile, consultă programul lor politic, ascultă-le discursul.

4. Preia inițiativa

Ok, asta poate lua mai mult timp. Dar poate vrei să îmbunătățești ceva la tine în localitate. Multe lucruri nu se fac la nivel de administrație pentru că nimeni nu s-a gândit la ele. De exemplu, vrei spații trotuare și clădiri accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Poți face o propunere cetățenească sau un memoriu la primărie. Sau poate vrei să știi cât au costat băncile dintr-un parc sau asfaltarea unui drum. Poți adresa o cerere 544 în care să soliciți informații de interes public. Te putem ajuta în acest sens.

5. Ocrotește mediul înconjurător

Ne place să trăim într-un loc curat și sănătos. Însă asta vine și cu responsabilități individuale. Nu e de ajuns să strângem în urma noastră sau să semnalăm când alții transformă un loc curat în coș de gunoi sau groapă de deșeuri. Putem face mai mult de atât. De exemplu, să eliminăm deșeurile selectiv, să reducem cantitatea de plastic pe care o cumpărăm, să vedem ce putem reutiliza. Sau poate ne implicăm într-o campanie de ecologizare a unui râu sau de plantare de arbori.

Lista este deschisă.


Noi, ca cetățeni, avem mai multă putere decât credem. Putem schimba radical comunitățile în care trăim și viețile oamenilor dacă ne punem asta în gând. De asemenea, putem pune presiune pe factorul politic și pe decidenții din administrație să răspundă dorințelor și așteptărilor noastre. E un drum lung, uneori anevoios, căci știm cât de mare este rezistența la schimbare.

Dar schimbarea începe cu fiecare dintre noi!


Donează

Împreună am făcut mereu fapte bune.

Sponsorizează 20%

Contribuie cu o sponzorizare pentru campaniile …

RedirecționeAză 3,5%

Acțiunile noastre, de la campania de viziere la cea de …

Fii voluntar

Fii voluntar in cadrul echipei RESET …