Sesizări la CNA

Am făcut sesizare la CNA după afirmațiile neadevărate și iresponsabile ale IPS Teodosie din emisiunea „Dialog duhovnicesc” din 14 octombrie de la postul Radio Dobrogea. Ierarhul a vorbit despre vaccinarea anti-COVID și le-a transmis oamenilor să nu accepte să fie imunizați, invitând practic la refuzarea vaccinului.

Vă invităm să faceți și voi sesizare, folosind următorul text:

În emisiunea „Dialog duhovnicesc” din 14 octombrie de la postul Radio Dobrogea, invitatul emisiunii, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a invitat ascultătorii să nu accepte vaccinarea, aducând în sprijinul îndemnului său informații neadevărate și manipulatoare, precum: “Vaccinul […] nu-i asumat de nimeni și are urmări negative” și “Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta”. În sprijinul afirmațiilor sale, IPS Teodosie nu a adus nicio dovadă, iar moderatorul emisiunii nu a intervenit în vederea informării corecte a ascultătorilor.

Moderatorul Eugen Tănăsescu, responsabilul editorial al postului radio, era obligat să corecteze informațiile vădit eronate: vaccinul a fost asumat de producător(i), de Agenția Europeană a Medicamentului (care l-a aprobat), de Comisia Europeană (care l-a comandat) și de autoritățile române (care desfășoară campania de vaccinare). De asemenea, Uniunea Europeană nu a anunțat niciodată că vaccinarea va înceta, dimpotrivă.

Astfel de poziționări subiective legate de vaccinare, dar susținute de informații neadevărate și neverificate, sporesc gradul de neîncredere a oamenilor în vaccin, în condițiile în care eșecul campaniei de vaccinare în România a generat un număr uriaș de îmbolnăviri și decese din cauza Covid-19. O abordare mult mai responsabilă și creștinească ar fi fost aceea de a încuraja credincioșii să urmeze sfaturile medicilor și specialiștilor, așa cum reiese, de altfel, din comunicatul Patriarhiei Române, pe care îl redăm mai jos:

În această perioadă extrem de grea, când țara noastră se confruntă cu cel mai intens val al pandemiei care sufocă secțiile ATI ale spitalelor, Patriarhia Română îndeamnă stăruitor pe toți credincioșii și pe toți clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale și să asculte îndemnurile medicilor.

În urma sesizărilor postul Radio Dobrogea, care aparține Arhiepiscopiei Tomisului, a primit de la CNA o amendă de 10.000 de lei. Alături de postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului au mai primit amenzi de la  CNA și posturile de televiziune Antena 3, România TV, Nașul TV, Metropola TV și Kapital TV pentru afirmații ale moderatorilor și invitaților legate de vaccinare.

Plângere penală împotriva senatoarei Șoșoacă

Am depus plângere penală la Parchetul General pe numele senatoarei Șoșoacă pentru scandalul provocat în urmă cu o lună în comuna Răchiteni din județul Iași, când a descins, împreună cu alți agitatori, la un centru de vaccinare Covid, blocând practic activitatea personalului medical.

Hoarda de urlaci a început să scandeze la ușa centrului de vaccinare “Jos masca! Jos mascarada! La pușcărie! Primarul la pușcărie! Fără vaccinare!“, după care au apostrofat-o dna dr. Elena Popa, coordonatoarea echipei de vaccinare.

În urma scandalului provocat, cele 12 persoane programate pentru vaccinare în ziua aceea nu au mai primit vaccinul, fiind nevoite în zilele următoare să meargă la alte centre de vaccinare din alte comune. Blocarea vaccinării de către grupul de protestatari condus de Șoșoacă a fost confirmată doctorul Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, care a spus că în ziua aceea nimeni nu s-a mai vaccinat.

Acest incident a survenit în contextul creșterii alarmante a numărului de infectări la nivelul întregii țări, a supraaglomerării spitalelor cu pacienți Covid care ajung în stare foarte gravă în unitățile de terapie intensivă, cel puțin 90% dintre pacienții care dezvoltă forme grave ale bolii fiind persoane nevaccinate. Acest lucru confirmă încă o dată faptul că vaccinarea reprezintă o măsură benefică atât pentru sănătatea și viața oamenilor, cât și pentru funcționarea unui sistem sanitar greu încercat.

Ceea ce s-a întâmplat la Răchiteni nu este libertate de exprimare și nici un caz izolat, ci o acțiune sistematică și premeditată de intoxicare, de otrăvire a minților a mii și mii de oameni care o urmează orbește, până ajung la ATI și chiar până în mormânt.

Toate au o limită! Când bunul-simț și conștiința nu mai funcționează, trebuie să intervină legea. Am invocat în denunț articolul 404 (Comunicarea de informații false) și articolul 352 din Codul Penal (Zădărnicirea combaterii bolilor).

Cronica unei crime anunțate la TV.
CNA-ul și Poliția nu s-au auto-sesizat!

În data de 19 mai 2021, am sesizat CNA cu privire la o emisiune Acces Direct în care moderatoarea și invitații din platou au prezentat într-o formă idilică și romanțată un caz de violență conjugală, catalogată în platou drept „dragoste cu năbădăi”, cu un bărbat care își amenințase iubita că o „bagă în pământ” dacă aceasta îl părăsește.

Câteva luni mai târziu, bărbatul avea să își ucidă concubina și pe cei doi copii ai acesteia.

Vă invităm să faceți sesizare la CNA pentru emisiunea Acces Direct din 8 ianuarie de pe postul Antena 1, când moderatoarea și invitații din platou au prezentat o versiune romanțată a unei relații în care bărbatul și-a amenințat explicit concubina și copilul acesteia că îi va omorî. Ceea ce avea să se întâmple 4 luni mai târziu, în curtea unei biserici din județul Argeș. Pe site-ul CNA nu există niciun comunicat din care să reiasă că s-ar fi autosesizat.

Emisiunea a prezentat o relație toxică, abuzivă, descrisă ca fiind “dragoste cu năbădăi”, între un bărbat agresiv, care își acuza concubina de infidelitate. Aceasta s-a plâns în emisiune că a fost bătută “rău…de zeci de ori” și că vrea să se despartă de el. Femeia a mai spus că bărbatul a amenințat-o cu moartea: “Mi-a zis că dacă nu mă întorc acasă, el intră în pușcărie și pe mine mă bagă-n pământ”.

Moderatoarea (Mirela Vaida) și invitații din emisiune (Mara Bănică și Sorin Ovidiu Bălan) au îmbrăcat într-o formă romanțată această relație de cuplu defectuoasă, principalele reacții din platou fiind:

Mirela Vaida: “Ați văzut cele două personaje?”

Mara Bănică: “Super personaje!”

Mirela Vaida: “Sunt superbe?”

Mara Bănică: “Mie îmi plac.”

Mirela Vaida: “Deși ei spun că se iubesc, ei nu pot fi fericiți niciodată pentru că viața lor se duce numai așa.”

Mara Bănică: “Cred că așa se iubesc.”

Sorin Ovidiu Bălan: “Așa e iubirea!”

După testul poligraf din care ar fi reieșit că femeia nu l-a înșelat, discuția din platou continuă, bărbatul (Irinel) recunoscând într-un final că a amenințat-o atât pe femeie, cât și pe copilul ei cu moartea:

Mirela Vaida: “Pai mai Irinel, ori ești blând ori te prefaci?”

Sorin Ovidiu Bălan: “Asta e încă o dovadă că o iubește. Au fost niște vorbe, doar nu a sărit cu coasa”

Nu a sărit cu coasa, ci cu cuțitul, omorând o femeie de 38 de ani și pe copilul acesteia, de 14 ani. Astfel de emisiuni care relativizează violența domestică și care transformă o traumă emoțională în circ televizat încurajează anumite percepții și mentalități de grotă, de genul “a violat-o, dar și ea a căutat-o”, sau “a bătut-o, dar o fi zis și ea ceva”, care ne situează în topul țărilor UE în ceea ce privește violența domestică și violența de gen.

Cu ajutorul sesizărilor, am obținut, împreună, o mare victorie: emisiunea Acces direct a primit cea mai mare amendă (30.000 de euro) din ultimii trei ani, potrivit Pagina de Media. Amenda a vizat exact cele două emisiuni pe care le-am reclamant la CNA, în care violența domestică (sfârșită tragic într-unul dintre cazuri) a fost bagatelizată și chiar încurajată de “analiștii” din platou.