Peste 90 de calculatoare donate

În perioada pandemiei, învățământul online a devenit obligatoriu pentru toți elevii și studenții din România. Conform unui studiu IRES din luna mai 2020, ar fi 900.000 de elevi care au nevoie de tablete și laptopuri pentru a putea participa la orele online.

În România, educația online este posibilă doar pentru acei copii din familiile care dețin tablete, telefoane, laptopuri și conexiune bună la internet. Pentru restul școlarilor, care nu au acces la astfel de dispozitive, educația se transformă în pedeapsă. Ei sunt obligați fără voia lor să rămână în urmă cu lecțiile.

Haideți să-i ajutăm și împreună să cumpărăm tablete și cartele pentru acești copii. Dacă aveți un laptop, o tabletă în plus, ni le puteți da, iar noi le donăm mai departe copiilor care au nevoie.

Acesta era apelul nostru inițial după ce am fost contactați de doamna prof. Alupoaie din Popești, județul Iași, în legătură cu 3 elevi foarte buni care nu puteau participa la Cursurile online deoarece nu își permiteau un computer.

Am primit laptopuri și calculatoare pe care le-am îmbunătățit, am cumpărat calculatoare recondiționate pe care le-am echipat cu adaptoare Wi-Fi, cameră web și alte periferice și, duminică de duminică, făceam adevărate maratoane de sute de kilometri în toate colțurile județului Iași pentru a le dona.

Pandemia de Covid-19 și măsurile impuse, inclusiv școala online, au avut un efect negativ mai pronunțat tocmai asupra copiilor din familii cu resurse materiale limitate, a celor care îngroașă cifrele abandonului școlar.

În cadrul maratoanelor noastre am donat nu doar calculatoare, ci și haine, jucării, cărți.

Comunitatea Reset a vrut să ajute copiii la care am ajuns cu calculatoare și laptopuri. Unele povești de-a lungul campaniei ne-au impresionat prin forța și curajul copiilor și familiilor de a face față situațiilor cu care se confruntă. Am primit donații pentru care mulțumim lui Sorin Popovici, familiei Cebanu, Carmen Lavric și partenerilor noștri de la grădinița Happy Kitten, unde copiii și părinții au strâns haine, iar noi le-am donat unor copii din comuna Popești. Carmen ne-a trimis haine și produse de igienă personală tocmai din Belgia. Interacțiunile cu acești copii, emoția și bucuria lor reținută ne conving de fiecare dată că putem face mai mult pentru ei.

Nu ne-am oprit aici.

În repetatele noastre drumuri în localitatea Popești de lângă Iași am aflat de la dna profesor cu care am colaborat despre un eveniment care ne-a întristat: casa unui copil din clasa la care este dirigintă a luat foc și a ars până-n temelii.

Părinții au reușit să salveze niște acte, o butelie și un pat. Ei și cei doi copii, o fetiță de 6 ani și un băiețel de 11 ani, au scăpat teferi, doar cu hainele de pe ei. Comunitatea Reset a dat întotdeauna dovadă de empatie și solidaritate și s-a mobilizat. Am dus în primă faze haine și alimente. Din donații am reușit să contribuim la reconstrucția casei și chiar să ducem mobilier și electrocasnice.

Detalii,  aici și  aici.

Iar în ajunul Crăciunului…

Am plecat sa [mai donam], Domn, Domn, sa-naltam!

Astăzi (24 decembrie 2021) am fost spiridusii mosului pe la casele copiiilor despre care am aflat că au nevoie de ajutorul nostru. Ne-am plimbat, am admirat peisajele și am trăit bucuria din ochii copiilor și părinților.

Ne bucurăm că am petrecut ajunul de Crăciun aducând bucurie și puțină magie în viața acestor copii. Mulțumim pentru donații comunității Reset, care crește de la campanie la campanie, iar asta ne bucură enorm. În acest an, Moșul a fost ajutat sa aducă bucurie de către Adrian Hadrava, Lucian Gal, Carmen Lavric, Dragoș Galben, Monica Buzemurga, Andra D., Ionuț Ciobanu și Cristian Petrescu. Am donat doua calculatoare, hainute si ghetute, rechizite si dulciuri si un minunat brad natural gata împodobit. Neapărat să parcurgeți toate pozele pentru a o vedea pe ultima : Desenul daruit de Andreea , căreia i-am cumpărat carioci, creioane colorate și un caiet special pentru schițe, pentru a-și cultiva talentul cu adevărat remarcabil.

Detalii,  aici.

În ultimii ani, abandonul școlar a crescut la toate nivelurile de învățământ, din școala primară până la învățământul superior. În mediul rural, în 8 ani de școală se pierde un sfert dintr-o generație. Potrivit Edupedu.ro, cea mai mare rată de abandon școlar se înregistrează la începutul și la finalul ciclului de învățământ, la clasele pregătitoare și a V-a, în ciclurile primar și gimnazial, iar cel mai intens fenomen de abandon școlar este întâlnit în mediul rural, unde peste 23% dintre elevii intrați în școală acum 8 ani abandonaseră școala până la terminarea gimnaziului.

Școala de vară digitală

În perioada iulie-august 2022, Reset a derulat programul Școala de vară digitală. Voluntarii Reset s-au deplasat de 5 ori, duminica, la Școala din Hărpășești, cu laptopurile personale și laptopuri primite prin donații, unde au susținut cursuri de utilizare a calculatorului pentru 13 elevi. Programul s-a adresat elevilor cu competențe digitale reduse.

La  prima întâlnire, am făcut cunoștință cu grupul de elevi de la Școala gimnazială din Hărpășești care s-au înscris în programul nostru, 13 copii dornici să descopere și alte beneficii ale “tehnologiei” decât Facebook, YouTube sau Instagram.

Am aflat astfel că cei mai mulți au făcut școala online și cursuri de informatică de pe telefon, sau din manuale de info în care am descoperit capitole despre floppy disk . Am mai aflat și că cei mai mulți nu au un PC sau un laptop acasă, fiind nevoiți să dobândească competențe digitale folosind un smartphone. În acest sens, am încercat în paralel cu Școala de vară digitală să continuăm campania noastră de donații de calculatoare începută în 2020.

În a doua duminică am vorbit copiilor cum funcționează un PC și care sunt componentele lui, despre browsere, motoare de căutare și programe de arhivare. La a treia întâlnire, i-am inițiat în utilizarea programului Microsoft Word. Le-am prezentat aplicația, principalele butoane și funcții, i-am învățat să formateze textul, să adauge tabele și imagini și să le editeze (rotire, redimensionare, decupare). La final, le-am propus ca exercițiu să prezinte într-un document Word melodia preferată, cu titlu, versuri și imagine.

patra întâlnire a fost dedicată utilizării programului Microsoft Powerpoint. Am prezentat aplicația, bara de instrumente, lista de slide-uri, precum și funcțiile de design, tranziții și animații. La final le-am propus ca exercițiu să prezinte în Powerpoint serialul sau desenul animat preferat, pe care fiecare cursant l-a prezentat pe videoproiector în fața celorlalți.

Ultimul curs a fost dedicat securității online și pericolelor de pe internet. Le-am vorbit copiilor despre viruși și furtul de date personale, despre siguranța pe rețelele de socializare, despre cyber-bullying și prădătorii online, precum și despre cum pot identifica astfel de practici intruzive și cum se pot proteja.

Copiii au cooperat, au ascultat, au pus întrebări, ne-am jucat cu scenarii ipotetice, dar am povestit și din experiențele noastre pe internet pentru a exemplifica mai bine pericolele la care putem fi expuși.

La final am împărțit diplome și am dezvăluit copiilor cadoul nostru pentru ei, la care lucram de câteva luni bune: Laboratorul de informatică și Colțul de lectură.

Laboratorul de informatică

În paralel cu Școala de vară digitală, am lucrat intens la un alt vis al nostru în cadrul proiectului Conectează-i @ Educație. Ne-am gândit că în paralel cu campania de calculatoare derulată în anii trecuți și ca o continuare a acesteia, nu este suficient să donăm copiilor calculatoare, ci să trecem la nivelul următor: să dotăm o sală de clasă cu 12 calculatoare complet echipate, pentru ca școala gimnazială din Hărpășești să poată desfășura cursul de informatică în condiții decente.

De asemenea, ar donat încă patru laptopuri pentru cadrele didactice, astfel încât fiecare sală de clasă de la Școala din Hărpășești să aibă un astfel de echipament pentru predarea materiilor cu ajutorul unui astfel de echipament, atât de util în era digitală.

Ne-a bucurat nespus implicarea colaboratorilor noștri de la ID-ENTITY, care ne-a donat 13 calculatoare complet echipate și 2 laptopuri, precum și prietenilor de la  Vitesco Technologies, care ne-au donat 15 birouri, 20 de scaune rotative (pentru catedre și cancelarie), 3 casetiere, 4 calculatoare complet echipate, asigurând inclusiv transportul acestora.

Laboratorul de informatică a fost dotat cu scaune noi și cu 5 birouri, restul birourilor fiind folosite pentru dotarea integrală a unei săli de clasă pentru 20 de elevi.

Colțul de lectură

Poate cea mai interesantă și de suflet inițiativă în cadrul proiectului Conectează-i @ Educație a fost Colțul de lectură, o idee venită de la dna prof. Georgiana Alupoae, care s-a gândit să transforme un hol anost și întunecat într-un minunat refugiu în lumea cărților.

Am reușit să cream o mini bibliotecă cu peste 100 de cărți (beletristică și materiale didactice), cu un mobilier colorat, jucăuș și îmbietor la citit.

Prin acest proiect, putem spune că ne-am depășit propriile așteptări și planuri. Am reușit astfel să îmbinăm lumea virtuală și nevoile educaționale digitale cu necesitatea de a încuraja elevii să păstreze legătura cu lumea reală, să simtă mirosul inconfundabil al unei cărți răsfoite.

Nu am fi putut realiza acest colț fără ajutorul Asociației IT’s US care ni s-a alăturat cu mult entuziasm în acest proiect.

De asemenea, nimic din toate astea nu ar fi fost posibil fără donatorii individuali, care ne-au oferit bani sau alte echipamente IT. Sunt donatorii noștri recurenți care contribuie mereu la campaniile noastre.

Am finalizat acest proiect de suflet și l-am predat în data de 5 septembrie 2022, ocazie cu care am participat, pentru prima dată în calitate de adulți, la festivitatea de deschidere a anului școlar 2022-2023 la Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” din Hărpășești.

Am reușit să ducem la bun sfârșit un proiect de suflet foarte ambițios, care la început ni s-a părut aproape irealizabil.

Am crezut în noi și în ajutorul comunității Reset și, iată, visul a devenit realitate. Asta le-am transmis și copiilor, să creadă în frumusețea visurilor lor.

Copii, viitorul vă aparține. Învățați [să] visați! 

Următorul și ultimul jalon al acestui proiect: “Bursa Reset pentru Educație”, prin care ne propunem să ajutăm un număr de 4-5 elevi cu rezultate bune să evite abandonul școlar din cauza lipsurilor materiale.

Punem educația în centrul preocupărilor noastre în speranța că orice ajutor și implicare poate face diferența.

Abandonul școlar, o problemă …abandonată de către guvernanți

Am cunoscut copii cu rezultate școlare excelente, unii foarte talentați la anumite discipline, dar pe care lipsurile cu care se confruntă ei și părinții lor i-ar putea deturna sau întoarce din drumul lor către terminarea școlii, adâncindu-le și mai mult lipsurile.

Bursa Reset pentru Educație

În peregrinările noastre prin satele și comunele din jurul Iașului pentru a dona calculatoare în cadrul campaniei Conecteaza-i @ Educație, am întâlnit situații și am aflat povești de viață foarte triste, ale lipsurilor și precarității, dar și ale curajului și tenacității.

Am întâlnit copii care merg pe jos zeci de kilometri pentru a ajunge la școală, care fac naveta în fiecare zi pentru că locuiesc foarte departe de școală, sau copii care stăteau afară pe prispă, iarna, ca să aibă semnal de telefon pentru a participa la școala online.

Nu putem sta nepăsători după experiențele și poveștile de viață trăite în timpul campaniei de donații de calculatoare, așa că ne-am propus să facem pasul următor, crearea unei Burse Reset pentru Educație, un fond care, din donațiile dumneavoastră, să ajute lunar un elev sau mai mulți din mediul rural care sunt expuși riscului de abandon școlar. Orice contribuție este binevenită și poate ajuta un elev să-și termine studiile (gimnaziale, liceale etc.) pentru avea apoi un acces mai facil la piața forței de muncă.


De ce este important un Fond de Burse

– Un fond de burse face educația accesibilă pentru copiii care provin din medii defavorizate

– Oferă suport copiilor și aceștia se simt motivați să continue studiile;

– Oferă oportunități de învățare și ajută comunitățile să se reunească în jurul unor principii

– Oferă ocazia de a fi implicat în comunitate și a o susține să evolueze, dar și să ofere șanse egale copiilor;

– Copiii au timp mai mult să se concentreze pe studiu decât pe grijile de a face rost de bani pentru a cumpăra cele necesare

– Revitalizează implicarea civică


Dreptul la educație, un drept fundamental

Deși învățământul este gratuit în România, pentru familiile cu posibilități financiare reduse plata transportului copiilor dinspre și înspre școală, cumpărarea de rechizite, haine și asigurarea unui pachet de mâncare sunt costuri ascunse și reprezintă o adevărată provocare. Deși dreptul la educație este un drept al copiilor, povara cheltuielilor îngroașă cifrele abandonului școlar, iar în spatele fiecărei cifre stă un copil, iar un copil care abandonează școala înseamnă un destin frânt.