Peste 20.000 de viziere pentru cadrele medicale
Luna martie 2020 a adus primele cazuri de Coronavirus în România.
La 14 martie, numărul cazurilor confirmate ajungea la #100. De asemenea, se înregistra primul deces al unui român infectat cu COVID-19. Acesta fusese internat în Italia și avea și alte afecțiuni medicale.
Ministrul Sănătății anunță că România va trece, în scurt timp, la următorul grad de alertă. Acest scenariu trei, la care vom trece nu este cel mai greu, cel mai greu ne va fi când vom trece în scenariul patru (peste o mie de cazuri)” declara ministrul Costache.
În tot acest timp, aflăm de situații disperate ale unor spitale din țară care nu dispun de echipamente specifice unei epidemii (mănuși, halate, măști). Unele nici măcar nu mai aveau rezerve de săpun dezinfectant.
Pe 16 martie se instituia starea de urgență pentru 30 de zile.
Spitalele erau pe avarie, iar personalul medical nu beneficia de dotările minimale: măști, combinezoane, mănuși etc. Nu mai vorbim de echipamentele necesare realizării testelor. Lipsa acestor măsuri de protecție punea în pericol sănătatea și viața cadrelor medicale, zădărnicind astfel întregul proces de oprire a răspândirii virusului.
Împreună cu CyberSpace demaram campania de viziere și am început să căutăm voluntari.
Țară, țară, vrem ostași / Voluntari în Iași
Am găsit un spațiu pe Calea Chișinăului, care a devenit atelierul nostru pentru confecționarea de viziere. Primele 5 viziere au ajuns la Maternitatea Elena Doamna Iași. Următoarele, la Institutul de Oncologie.
Ziua eram la serviciu, seara la atelier. Uneori lucram în schimburi. Se instituise starea de urgență, așa că fiecare voluntar trebuia să aibă la el celebra Declarație pe proprie răspundere. Aveam traseul bine-cunoscut, iar polițiștii știau deja de noi și cu ce ne ocupăm.
Am făcut apel la comunitatea Reset, care a început să doneze bani pentru achiziția de materiale. Medicii cărora le donam viziere ne întrebau cât costă, iar noi le răspundeam: Nimic. Dar puteți face o donație. Ni s-au alăturat tot mai mulți voluntari, producția creștea de la o zi la alta. Ni s-au alăturat proiectului cei de la VedemJust, care au trimis câteva role de folie pentru confecționarea vizierelor.
Am trimis câteva mii de viziere la mai multe spitale din țară, iar în prima săptămână din iunie am reușit să distribuim câteva sute de viziere spitalelor din Iași.
– Maternitatea Cuza-Voda Iasi – 200
– Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași – Pagina Oficială – 200
– Institutul de Psihiatrie „Socola” – 400
– Spitalul Militar Iasi – 200
– Spitalul Clinic Județean de Urgențe “Sf. Spiridon” – 430.
– Serviciul de Ambulanță Județean Iași – 600
– Institutul De Oncologie -200
– Spitalul Sfântul Spiridon, secția ortopedie – 200
Am continuat și în săptămânile următoare să donăm viziere celor din linia întâi.
Până la sfârșitul campaniei, am donat 20.000 de viziere, totul din donații și muncă voluntară.
Am reușit astfel să oferim acea doză de minimă siguranță cadrelor medicale, într-un moment în care cadrele medicale luptau în prima linie cu un virus nou, necunoscut și imprevizibil, în care spitalele erau pe avarie în ceea ce privește dotarea cu echipamente de protecție.
Solidaritate pentru maternitate
Maternitatea Elena Doamna Iași are nevoie de teste pentru a putea testa atât personalul medical care prezintă simptomatologie de infectare cu Covid-19, cât și pacientele care sunt suspecte de a fi infectate cu coronavirus.
Pe 6 aprilie aflam că 11 nou-născuți de la maternitatea Odobescu din Timișoara au fost confirmați cu coronavirus. Mamele au fost testate, dar testele sunt negative. Asta înseamnă că bebelușii s-au infectat de la asistentele de la secția de neonatologie – terapie intensivă, care au fost confirmate deja cu COVID 19.
Lipsa echipamentelor poate genera adevărate drame. De aceea, este foarte important să se efectueze cât mai multe testări, iar testele să fie rapide.
Ne propunem să strângem 30.000 de lei pentru a dota maternitatea cu kituri de testare rapidă a personalului medical și a pacienților suspecți de Covid-19.
Cu ajutorul unor teste mai rapide, procedura de intervenție în cazul nașterii se va lua într-un termen mai scurt, asigurându-se astfel o alocare mai bună a resurselor, inclusiv o protecție mai adecvată a personalului.